Curug Maribaya Bandung

pelancongan bandung

Curug Maribaya berada di Taman Pelancongan Maribaya . Curug Maribaya terdiri dari tiga curug iaitu Kampung Cikawari , Cigulung dan Cikoleang dengan ketinggian ketiganya sekitar 15 m . Ke tiga curug ini berpunca dari Sungai Cigulung dan Sungai Cikawari . Diantara ketiga curug tersebut pengunjung biasanya bermain air di Kampung Cikawari kerana dasar airnya cukup dangkal sehingga tidak bahaya bermain air disekitar curug tersebut .


Tak jauh dari Kampung Maribaya terdapat curug yang lebih besar iaitu Curug Omas yang berada di kawasan Taman Hutan Raya H. Juanda .wisata bandung

Legenda

Maribaya berasal dari nama seorang perempuan sangat cantik yang menjadi sumber kehebohan bagi kaum
 laki - laki . Saking terpesona oleh kecantikannya , pemuda - pemuda di kampungya sering cekcok sehingga sewaktu - waktu boleh terjadi pertumpahan darah .

curug bandungSejak mula dibangunkan tahun 1835 oleh Eyang Raksa Dinata , ayah Maribaya , objek pelancongan itu berjaya mengubah kehidupan Eyang Raksa Dinata yang sebelumnya hidup miskin , menjadi berkecukupan . Banyak orang yang berkunjung ke tempat tersebut . Mereka tidak hanya datang untuk berekreasi menghirup udara segar alam pengunungan dan bukit , tetapi juga untuk berubat dengan berendam di air hangat.Eyang Raksa Dinata yang sebenarnya hanya ingin mengelakkan pertumpahan darah di kampungnya , malah mendapat berkat kekayaan selepas mengendalikan sumber air panas mineral yang boleh dipergunakan untuk rawatan itu . Keluarga Maribaya memperoleh pendapatan dari para pengunjung yang datang berduyun - duyun .

curug maribaya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan